ГЕОРГИ МИХАЛКОВ

ГЕОРГИ МИХАЛКОВГеорги Михалков е роден на 21 май 1952 г. в София. През 1978 г. завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е един от малкото съвременни български писатели, които творят на два езика – на български и на есперанто.
  Първите му разкази се появяват още през 1978 г. в Будапеща, където живее осем години. Член е на Съюза на младите унгарски писатели. Редактор е в списание „Унгарски живот“. Работи в Института за европейска литература. Много от разказите му излизат в различни литературни списания в Белгия, Бразилия, Испания, Корея, Унгария, Франция, Япония.     Творчеството му е по-добре познато в чужбина, отколкото в България.
Автор е на сборниците с разкази „Тайнствената светлина“ (1978, Унгария), „Насън пътувам“ (1992, България), „Затворената мида“ (2001, Швеция), „Глинената камила“ (2002, България), „Почивка на Карибите“(2006, България) на повестите „Златният Посейдон“ (1984, Унгария) и на сборниците с есета „Белетристични есета“ и „Литературни откровения“. Негови творби са преведени от есперанто на английски, португалски, сърбохърватски и други езици. Някои от пиесите му са представени с успех в Будапеща, Варшава, Краков и София. Член е на ПЕН – центъра.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: