НАЙ-СТАРОТО ЛЮБОВНО СТИХОТВОРЕНИЕ

Глинената плочка с творбата, открита в Нипур през 1880 г., е датирана около 2030 г. пр. н. е.
Шумерската плочка се пази в Музея на Древния Изток в Истанбул.Тя е призната за най-старото любовно стихотворение в света, съобщава The New York Times. Възрастта на глинената плочка, на която е изписано стихотворението е повече от 4 000 години.
Баладата, която представлява признание в любов, е адресирано към владетеля на страната от жрица на Инана, богинята на любовта и плодовитостта. Владетелят от своя страна представлява Думузи, богът на пастирите, като любовното послание съпътства обичая на нощта на свещеното им единение. Много от изразите в баладата напомнят строфи от “Песен на песните” на цар Соломон и археолозите смятат, че стихотворението може да е послужило за неин прототип.

 Символите на любовното послание отблизо.

“Ти ме плени, позволи ми, скъпи, да застана трепереща пред теб, женихе мой, и ти да ме поведеш към брачните покои”, се чете в началото на любовното послание, озаглавено “Съпруже мил на сърцето ми, божествена е твоята хубост, скъпи” (“Bridegroom, dear to my heart, Goodly is your beauty, honeysweet”). Баладата завършвна тържествено: “О, съпруже, ти изпита удоволствието чрез мен, кажи на майка ми, тя ще те дари с отбрани гозби; кажи на баща ми, той ще ти дари дарове”. Предполага се, че текстът се е използвал в религиозни шумерски церемонии, целящи увеличаване на плодородието и богата реколта. Финал и основно действие на церемонията бил сексуалният акт между владетеля на страната и жриците на Инана.

Древната шумерска плочка била открита в края на 1880 г. в Нипур, район, който сега се намира в Ирак. Стихотворението било открито сред шумерски съдебни документи за развалянето на годеж, продажба на имот и присъда за убийство, датирани около 2030 г. пр. н. е. След откриването си, любовното послание потънало в хранилищата на Истанбулския музей на Древния Изток и останало малко известно за широката публика. През тази година обаче, турската фирма-производител на дрехи Bisse, която спонсорира и археологически изследвания, организирала специална експозиция в музея, чиято основа станало най-древното любовно стихотворение. Турция е втората в света държава с най-богата колекция от писмени документи на Древния Шумер след САЩ.
.
 източник: http://www.chudesa.net/p12640/

Comments
One Response to “НАЙ-СТАРОТО ЛЮБОВНО СТИХОТВОРЕНИЕ”
  1. Георги Иронов каза:

    Съмнително е,че текста е такъв.Не е ясно от какъв език е превеждано, а при превод от шумеррски или акадски на английски и след това на български смисъла се изкривява много.По-качествени и точни са преводите от оригинала на руски и след това на български, като се има в пред вид и че много от клинописните знаци и означаваните от тях смислови значения до днес не са ясни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: