СЪМЪРСЕТ МОЪМ

Съмърсен Моъм е английски белетрист и драматург. Той е един от най-известните и високо платени западни писатели пред 30-те години на 20 век.
Той е роден на 25. 01. 1874 г. в Париж, Франция. Баща му е юрист в английското посолство в Париж. Остава сирак на десет годишна възраст, след като майка му почива от туберкулоза, а две години по-късно баща му умира от рак. Поради това заминава за Англия при чичо си, който е свещеник в малък град. Учи в Кралското училище в Кентърбъри. По това време започва да заеква. На 16-годишна възраст Моъм отказва да продължи обучението си в Кралското училище и чичо му позволява да учи литература, философия, и немски език в университета в Хайделберг, Германия.Именно там Моъм започва да пише разкази тайно. На 18-годишна възраст се завръща в Англия, за да учи медицина по настояване на чичо си, но посещава медицинското училище на лондонската болница Св. Томас без желание. След пет години се дипломира, но не работи като лекар, а се отдава изцяло на писането. Отначало публикува кратки разкази и едва 23 годишен става свидетел на публикуване на първата му новела „Лайза от Ламбет” . През следващите години пише предимно пиеси, като четири от тях се играят в Лондон с голям успех. През 1915 г. публикува автобиографията си Души в окови. По време на Първата световна война е английски шпионин в Швейцария.

През 1928 г. Моъм купува резиденция на Френската Ривиера, нарича я вила „Мореск“ и тя става негов дом до края на живота му. В дома си приема велики хора Уинстън Чърчил, Хърбърт Уелс, Ноел Коуард.

Две жени остават трайни следи в живота на Моъм. Едната е Етелуин Джоунс, известна като Сю Джоунс, бляскава дъщеря на известен драматург, тя е начинаеща актриса, току-що разведена. По-късно когато тя играе в Чикаго.Моъм ѝ прави предложение, но тя отказва. Оказва се, че е бременна от друг и скоро след това се жени за сина на шестия граф Антрим. Жената, за която се жени Моъм е Сири Барнардо Уелкъм, на 22 години, женена за 48-годишния Хенри Уелкъм, американски фармацевтичен бос. През 1918 г. Моъм среща Сири, през 1913 г. тя става негова любовница и му ражда дъщеря – Елизабет. След скандалния развод на Сири, Моъм постъпва както смята за правилно, и двамата се женят на 26 май 1917 г. Бракът им не е щастлив, и те се развеждат през 1929 г. Сири изживява дълбоко своята болка. Любовният живот на Моъм преминава под знака на бисексуалността. Голямата любов на писателя е Джералд Хакстън. Запознават се през Първата световна война във Франция. Джералд е роден в Сан Франциско, но е отрасъл в Англия. Заживяват заедно на Ривиерата, Джералд го съпровожда по време на пътешествията и играе ролята на секретар, и компаньон. След смъртта на Хакстън, Моъм си взима нов компаньон – Алън Сърл. През 1962 г. дъщеря му Елизабет иска да го обяви за невменяем. Моъм се отрича от нея официално и осиновява Сърл, но съдът в Ница обезсилва осиновяването и Елизабет получава правата на наследница. През 1965 г. Моъм умира на 91 години от старост.


ТВОРЧЕСТВО

* ЛАЙЗА ОТ ЛАМБЕТ (1897) повест

* ДУШИ В ОКОВИ ( 1915) роман

* ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ИМАШЕ СЪВЕСТ

* ЛУНА И ГРОШ

* ПО ОСТРИЕТО НА БРЪСНАЧА

* РАВНОСМЕТКАТА

* КАТАЛИНА (1948)

* ЧАСЪТ ПРЕДИ ЗОРАТА

* ПАЛМИ КРАЙ ТРОПИЧЕСКО МОРЕ

* СКЕЛЕТ В ГАРДЕРОБА

* ПРОПУСНАТИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ

* КРАЯТ НА БЯГСТВОТО

* ЗАБРАВЕНИ ОТ БОГА

* ЦВЕТНИЯТ ВОАЛ

* ЧАСЪТ ПРЕДИ ЗОРАТА

* Collected Short Stories. Vol. 2

* Collected Short Stories. Vol. 3

* НАТЯСНО В ЪГЪЛА

* ЛУНА И ГРОШ

 –
СБОРНИЦИ С КЪСИ РАЗКАЗИ:

 

Orientations (1899)

The Trembling of a Leaf (1921)

The Casuarina Tree (1926)

Ashenden: Or the British Agent (1928)

First Person Singular (1931)

Ah King (1933)

Cosmopolitans – Very Short Stories (1936)

The Mixture As Before (1940)

Creatures of Circumstance (1947)

Освен новелите и сборниците с разкази, Съмърсет Моъм има редица есета, мемоари, памфлети, пътнически очерци, както и стотици статии за пресата. Ето и някои от тях:

The Land of the Blessed Virgin: Sketches and Impressions in Andalusia (1905)

On A Chinese Screen (1922)

The Gentleman in the Parlour: A Record of a Journey From Rangoon to Haiphong (1930)

Don Fernando (1935)

The Summing Up (1938)

France At War (1940)

Books and You (1940)

Strictly Personal (1941)

Great Novelists and Their Novels (1948)

A Writer’s Notebook (1949)

The Vagrant Mood (1952)

Ten Novels and Their Authors (1954)

Points of View (1958)

Източник: Уикипедия и интернет

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: