ЛИЙ ЧАЙЛД

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лий Чайлд (на английски Lee Child) е британоамерикански писател на трилъри, автор на поредицата романи с главен герой бившият военен полицай Джак Ричър. Лий Чайлд всъщност е псевдоним, а в официалния сайт на писателя не се споменава истинското му име.

Лий Чайлд е роден в Ковънтри, Англия. Чайлд завършва право в Шефилд, но вместо да работи по специалността си, през 1977 г. започва работа в Телевизия Гранада като директор на продукция. Там работи по сериали като Brideshead Revisited (с участието на Джеръми Айрънс и Лорънс Оливие), Jewel in the Crown, Prime Suspect (Хелън Мирън) и Cracker (Роби Колтрейн), пише сценарии за реклами, новини, отразява Фолкландската война и операция Пустинна буря. През 1995 г. е уволнен в следствие на реструктурирането на компанията, свързано с намаляване на разходите.
Отказвайки да напусне сферата на развлекателната индустрия, Лий Чайлд решава да започне да пише книги. Първоначално не изявява кой знае какви амбиции, свързани с новото му поприще. В едно свое интервю той казва: „Мислех си, че мога да залъжа някой редактор за една-две години, докато реша с какво да се занимавам по-нататък.“ Първият му роман, „Място за убиване“ (Killing Floor), започнат още преди да бъде уволнен и публикуван през 1997 г., е приет добре от критиката и печели няколко награди. Оттогава ежегодишно през месец април на пазара се появява по една книга с главен герой Джак Ричър. В гореспоменатото интервю Чайлд заявява, че смята да напише общо 21 книги от тази поредица.

Книгите му са издадени в повече от 35 страни и са преведени на 27 езика, а правата за екранизирането им вече са закупени, като сред актьорите, спрягани за главната роля са Ръсел Кроу, Колин Фарел и Виго Мортенсен. Действието в романите се развива в САЩ – от една страна заради големия американски книжен пазар, а от друга – защото тази страна предлага повече локации, които могат да бъдат посетени от главния герой.

При гостуването си в Шоуто на Слави Чайлд обещава на Слави Трифонов да го включи в някой свой роман. В книгата „Врагът“ Трифонов е прототип на сержанта от отряд „Делта“ Слави Трифонов, бивш полковник от българската армия, обвинен в убийството на генерал, който изпълнява секретна мисия.

РОМАНИ

Място за убиване (Killing Floor) – 1997 (издадена в България през 2000)
Труден за убиване (Die Trying) – 1998 (2002)
Сигнал за опасност (Tripwire) – 1999 (2001)
Лесни за убиване (Running Blind, във Великобритания The Visitor) – 2000 (2002)
Смъртоносна жега (Echo Burning) – 2001 (2001)
Покушението (Without Fail) – 2002 (2002)
Сметки за разчистване (Persuader) – 2003 (2003)
Врагът (The Enemy) – 2004 (2004)
Един изстрел (One Shot) – 2005 (2005)
По трудния начин (The Hard Way) – 2006 (2006)
Лош късмет и неприятности (Bad Luck and Trouble) – 2007 (2007)
Нищо за губене (Nothing to lose) – 2008 (2008)
Утре ме няма (Gone Tomorrow) – 2009 (2009)
61 Часа (61 Hours) – 2010 (2010)
Време за умиране – 2010 (2010)

РОМАНИТЕ са издадени от издателство „ОБСИДИАН“

Трилърът на Лий Чайлд от поредицата за Джак Ричър „61 часа” получи наградата на Old Pecilier за най-добър криминален роман на 2011 година, съобщи The Bookseller. Книгата се класира пред творби на автори като Марк Билингам, който е двукратен носител на наградата

РАЗКАЗИ

James Penney’s New Identity
The Snake Eater by the Numbers
Ten Keys
The Greatest Trick of All

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ прочетете в личния сайт на белетриста Лий Чайлд:
Личен сайт на писателя Лий Чайлд

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: