Джоана Ръс

Джоана Ръс ( 22 февруари 1937 — 29 април 2011 г.) е американска писателка, една от основните фигури в англоезичната фантастика и съвременната феминисткалитература.

Джоана Ръс следва в два университета – Корнел и Йейл. От първия получава бакалавърска степен по английски език, а от втория магистърска степен в областта на изящните изкуства. Била е студентка на Владимир Набоков. В началото на 1970-те г. на 20 в. започва работа като професор по английски език в Университета Вашингтон (в Сиатъл). Освен писател, тя е и известен есеист в областта на модерния феминизъм и литературната критика.

Публикува първия си разказ, Nor Custom Sale, през 1959 г. Името ѝ се свързва с течението Нова вълна в американската фантастика. Произведенията ѝ са близки по тематика до тези на Урсула Ле  Гуини Самюъл Дилейни. Първият ѝ роман излиза през 1968 г. и носи заглавието Picnic on Paradise. Историята е част от цикъл произведения за амазонката Аликс, която е един от първите пълнокръвни женски образи в световната фантастика. Романът получава номинация за наградата Небюла, а цикълът оказва сравнително голямо влияние върху модерното фентъзи – Фриц Лейбър използва Аликс в някои свои истории за Фафърд и Сивия мишелов, а Самюъл Дилейни сочи творбите на Джоана Ръс като вдъхновение за своя цикъл Return to Neveryon.

Джоана Ръс е най-активна в областта на научната фантастика през1970-те години. Тогава са публикувани най-известните ѝ романи. След Picnic on Paradise излиза And Chaos Died – предизвикателен като структура и стил роман, в който авторката се опитва да предаде чрез нетипични повествователни техники различни форми на екстрасензорни преживявания. Книгата е приветствана от критиката и колегите на Ръс като новаторска. През 1970 г. произведението е номинирано за Небюла, а Робърт Силвърбъргпише специален предговор за него, в който сравнява четенето на Джоана Ръс със ски-слалом, а това на творбите на другите фантасти – със спокойна разходка в планината.

В следващите няколко години Джона Ръс продължава с експериментите си. През 1972 г. в антологията на Харлан ЕлисънAgain, Dangerous Visions е включен When It Changed (написан е през 1969 г.). Разказът е поредната стъпка на Ръс към разчупването на представите за половите роли в литературата и в обществото като цяло. Разказващият историята е човек със съпруга и деца, който живее на планета, наречена Whileaway, наскоро преоткрита от човечеството след години на изолация. Авторката не дава информация за пола на героя си (женски) и обществото на планетата (изцяло женско) в продължение на няколко страници. When It Changed се превръща в жанропроменящо произведение и до днес е един от класическите разкази на съвременната фантастика. Номиниран е за награда Хюго, става петата творба на Ръс, която получава номинация за Небюла, и първата, която печели наградата; получава ретроспективна награда Джеймс Типтри – младши през 1996 г. и през 1999 г. читателите на сп. Локус го включват в класацията си за най-добри разкази на всички времена.

През 1975 г. Джоана Ръс публикува третия си роман. The Female Man, едно от най-дискутираните и влиятелни произведения в модерната феминистка проза, се смята за върха в творческата кариера на писателката. Романът е сред най-радикалните и експериментални фантастики и централен за утопичната литература от втората половина на 20 в. Номиниран е за Небюла и печели ретроспективна награда Джеймс Типтри — младши. Произведението е изградено от четири преплитащи се сюжетни линии и описва четири различни свята от бъдещето или алтернативното настояще. Четирите героини са превъплъщения на жената от 20 в. в различни общества. Един от световете е планетата Whileaway. Разказът „Едно старомодно момиче“, който е преведен и на български, е част от The Female Man.

Следващият роман на Ръс е We Who Are About To… от 1977 г. Произведението е остра критика на едно от най-разпространените клишета в научната фантастика: катастрофиралия на непозната планета кораб, чийто екипаж оцелява в новите условия и успява да изгради колония.

Последния си фантастичен роман Джоана Ръс написва през 1978г. The Two of Them е история за две жени от различни общества. Едното е планета, на която властва религия, подобна на исляма, а другото е нашият свят от бъдещето, в който мъжете и жените са равни. Според някои критици този роман е най-силният на авторката. Произведението е предмет на анализ в книгата на Карл Фрийдмън Critical Theory and Science Fiction.

От началото на 1980-те г. Ръс пише предимно кратки произведения. Издава три сборника с разкази и повести – The Zanzibar Cat (1984), Extra(ordinary) People (1984) и The Hidden Side of the Moon (1987). Повестта ѝ Souls печели наградите Хюго и Локус през 1983 г.

Поради сериозни здравословни проблеми Джоана Ръс почти не пише в последните години.

Романи:

Picnic on Paradise / 1968

And Chaos Died / 1970

The Female Man / 1975

We Who Are About To… / 1977

The Two of Them / 1978

Kittatinny: A Tale of Magic / 1978

On Strike Against God / 1980

Сборници

How to Suppress Women’s Writing / 1983Награди Хюго:

The Adventures of Alyx / 1976

The Zanzibar Cat / 1984

Extra(ordinary) People / 1984

The Hidden Side of the Moon / 1987


Критика

Magic Mammas, Trembling Sisters, Puritans and Perverts: Feminist Essays
/ 1985

To Write Like a Woman / 1996

What Are We Fighting For?: Sex, Race, Class, and the Future of Feminism / 1997

The Country You Have Never Seen ( предстои)

НАГРАДИ: 

Награди Хюго:

1983 (Най-добра повест – „Souls“)

Награди Небюла:

1973 (Най-добър разказ – „When It Changed“)

източник: Уикипедия

добавил: Н. Пеняшки – Плашков

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: