ОСКАР УАЙЛД – биография

Оскар Уайлд е световноизвестен писател, поет и драматург, роден на 16 октомври 1854 година в ирландския град Дъблин.
След като завършва колежа „Тринити“, Уайлд постъпва в университета в Оксфорд, където изучава философия и класическа литература. Той бързо става известен в обществото с предпочитанията си към зараждащото се течение на „чистото изкуство“ и екстравагантния си стил на обличане.

През 1881 година Оскар Уайлд издава първият си сборник, наречен просто „Стихотворения“. Макар и да привлича интереса на читателите с дълбочината на посланията си и с новаторските си похвати на изразяване, стихосбирката е заклеймена от критиката като „неискрена“. Може би този хладен прием кара младият автор да се насочи към прозата и да започне да работи върху разкази, романи и есета. Междувременно Уайлд пътува из Франция, чете лекции по съвременно изкуство, мода и дизайн в Англия и САЩ и работи като редактор в списанието „Женски свят“.
Оскар Уайлд се жени през 1884 година. Скоро след това съпругата му Констанс Лойд му ражда двама сина, които са кръстени Сирил и Вивиън.
През 1890 година излиза романът „Портретът на Дориан Грей“, който носи на Уайлд световна слава на писател със собствен стил и нестандартно мислене. На огромен интерес се радват и комедийните му пиеси. Оскар Уайлд е автор на девет пиеси, най-известни от които са „Колко е важно да бъдеш сериозен“ и „Идеалният мъж“.

В началото на деветдесетте години на XIX  век ирландецът е най-популярното име в британската литература и драматургия и си създава името на майстор на диалога и забележителен хуморист. Славата обаче му носи позитиви твърде кратко.

През 1891 година Оскар Уайлд се запознава с лорд Алфред Дъглас и между двамата се заражда хомосексуална любов. В пуританска Англия подобно поведение няма как да бъде толерирано и през 1895 година писателят е осъден да прекара две години в каторга заради „неморалната“ си връзка.
Когато е освободен през 1897 година, Оскар Уайлд среща леденото пренебрежение на британската общественост и е принуден да се премести в Париж. Там той почти не пише и живее в мизерия с крайно недостатъчните средства, които му изпраща семейството му.
Знаменитият писател е забравен от всички и се е превърнал в просяк. На 30 ноември 1900 година Оскар Уайлд умира от менингит.

Още за Оскар Уайлд :

» Биография на Оскар Уайлд
» Животът на Оскар Уайлд
» Творчеството на Оскар Уайлд

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: